Er charter billigst – eller finnes det bedre alternativer for familien?

Publisert 1. juni 2017 /

Av: Danske Bank

Det å reise på sommerferie med barn, er for mange familier synonymt med charter. Men blir det egentlig så rimelig som du tror – og hvilke alternativer får du til samme pris?

Fellesferie – det sier seg liksom selv, at det er i dette tidsrommet «hele Norge» planlegger å reise bort. Da bør det heller ikke komme som noen overraskelse at det er i disse juli-ukene du får minst for pengene. Men trenger det å bli dyrere å sy sammen sin egen drømmeferie? Og er pakkereiser egentlig så enkle som alle vil ha det til?

Dette koster en charterreise

Vi bestemte oss for å sjekke hva en familie på fire må forvente å bruke på årets sommerferie, sett at de bestiller en pakketur for to voksne og to barn (syv og 11 år). Familien, som kunne reise fra Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim i tidsrommet 10.–24. juli, skulle være borte én uke. Hotellet måtte ha tre stjerner eller mer, og det måtte – selvsagt – ha barnebasseng og basseng.

Og resultatet, det ble som følger:

  • Billigste reise til Tyrkia (Antalya) var med avreise fra Oslo. For to voksne og to barn kom fly + opphold på 14.400 kroner.
  • Billigste reise til Hellas (Rhodos), som er charterdestinasjon nummer én, var med avreise fra Oslo. Her kom totalprisen på 20.000 kroner.
  • Den rimeligste pakkereisen til Bulgaria (Varna) for to barn og to voksne var også med avreise fra Oslo. For fly + opphold måtte familien ut med 17.200 kroner.
  • For Spania-entusiaster (Tenerife) ble fasiten 17.200 kroner. Også her var det med avreise fra Oslo.
  • Billigste reise til Kypros (Larnaca) hadde avreisested Bergen. For to barn og to voksne kom denne totalprisen på 18.000 kroner.

Søket ble foretatt på Finn.no medio mai 2017, og prisene kan ha endret seg etter dette.

Hva med å leie et feriehus?

En pakkereise har som regel et standard oppsett, og ofte må du betale ekstra for ting som mat på flyet, transport til og fra flyplass og, noen ganger, balkong på hotellet. Disse småsummene kan for en familie på fire raskt bli flere tusen kroner. I tillegg kommer utgifter til mat og drikke, opplevelser, leiebil, etc.

Med andre ord, det som i utgangspunktet er billig og enkelt, trenger ikke nødvendigvis å være det. Så, hva er alternativene?

De siste årene har stadig flere nordmenn oppdaget gleden ved å leie sitt eget feriehus. Aktører som Novasol, HomeAway og Feriehus.no tilbyr utleieboliger i så godt som alle de typiske charterlandene, med priser som kan passe for de fleste. Har dere en eller flere familier dere vil reise sammen med? I så fall kan oppholdet bli enda billigere, og et kjapt søk på nevnte sider viser at 12 personer kan leie et feriehus i Spania (avreise i juli) for under 1.000 kroner per hode.

Tenk så deilig, om barna kan leke og underholde hverandre, mens dere foreldre får litt alenetid – uten bekymringer rundt oppblåsbare badeleker og antall is. Til kvelds møtes dere alle rundt langbordet i hagen – vinn-vinn!

Oppdag mulighetene

Om du er av typen som ikke blir skremt av kombinert by- og strandferie med barn, finnes det også her en rekke alternativer. Både Barcelona, Lisboa og Nice er fine reisemål, det samme gjelder britiske Bournemouth og polske Sopot. Den 11 kilometer lange stranden i Bournemouth er faktisk kåret til Storbritannias fineste, noe som bidrar til at kystbyen er et av Englands mest populære turistmål. Magasinet Reiselyst har lett seg frem til priser ned mot 3.800 kroner per voksen for reise og opphold, og slår fast at Bournemouth er et godt alternativ til «Syden».

Om du er blant de mange som er nysgjerrig på hva Polen har å tilby, er Sopot et spennende og rimelig alternativ. Her har magasinet Reiselyst funnet priser på litt over 2.000 kroner per voksen for reise og opphold, noe som gjør at den polske rivieraen kan ta opp konkurransen med de typiske charterdestinasjonene.

I samtlige av disse fem byene er det fullt mulig å kombinere shopping og god mat med strandlek og aktiviteter for barna. Om du får tak i rimelige flybilletter, er det gode odds for at årets sommerferie ender opp med å bli billigere enn charterturen. For de ekstra eventyrlystne er det mulig å leie bolig gjennom Airbnb, eller hva med å leie en husbåt eller dra på «glamping» – en hakket mer glamorøs variant av camping?

God tur, og god sommer!
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer