Cash is no longer king

Publisert 20. november 2015 /

Av: Danske Bank

Kontanter har snart utspilt sin rolle i vårt naboland. Om du bare har med deg mobilen kommer du deg veldig langt i dagens Danmark.

Sveip og betal

Mobilen har i stor grad tatt over der hvor man tidligere ville betalt med kontakter. Vår egen betalingsapp MobilePay benyttes nå jevnlig av hver femte danske og brukes til små betalinger man vil ska gå raskt, som på bussen eller i kiosken.  Mobilen fungerer som et bankkort, men man trenger ikke pinkode. Bare sveip og betal!

Kontantløs kommune

”MobilePay” ble i 2014 kåret til årets nyord av Danmarks Radio og i likhet med Sverige er Danmark godt på vei til å bli et kontantløst samfunn. Horsens en liten by på Østjylland, besluttet å gjøre byen til den ledende danske kommune innenfor mobilbetaling og avskaffelse av kontanter. Ambisjonen er at byens borgere skal kunne betale mobilt på alle offentlige salgssteder og i alle butikker innen 2015. Om den danske regjeringen får flertall for sin vekstplan, kan du ikke lenger belage deg på å betale med kontanter neste gang du ferierer i Danmark.

Saken fortsetter under bildet

Mobilbetaling i Norge

Mobilbetaling har begynt å få fotfeste også i Norge og vil i tiden framover bre om seg i omfang. Rema 1000 tilbyr innen utløpet av 2015 mobilbetaling i alle sine butikker og flere andre store nasjonale kjeder ligger like bak i løypa. Skoringen og JapanFoto lanserte MobilePay i sine butikker allerede i oktober.

Konkurransen om å være tidlig ute med framtidens betalingsløsninger er hard og både DNB, BN Bank og Danske Bank lanserte i 2015 sine egne mobilbetalings apper i det norske markedet. Men det er ikke bare finanskonsern som vil konkurrere om framtidens bankkunder. Også Apple, Snapchat, Facebook, Paypal, Samsung og Google utvikler egne betalingsløsninger. I veldig nær fremtid vil betaling med mobilen være vanlig for alle. Da behøver du ikke lenger å bekymre deg om du står i kassa og har glemt både bankkort og kontanter. 

Kommer vi til å se tilbake på kontanter som gammeldags – akkurat slik vi tenker om sjekkboka den dag i dag?

Glad for å slippe kontanthåndtering

For bedrifter vil mobile betalingsløsninger føre til at de etterhvert slipper å håndtere kontanter, noe som vil være til lettelse for de fleste. MobilePay benyttes allerede på veldig mange områder i Danmark, hvor de sju viktigste er: mellom private, handel i butikker, handel i nettbutikker, kommunale betalinger, betaling i andre apps, veldedige donasjoner og ved kassen i store detaljhandelskjeder. Ikke en gang i kirken er det lenger nødvendig å lete i vesken etter kontanter – kollekten samles nå inn via MobilePay!

Utdatert betalingsmiddel?

Kommer vi til å se tilbake på kontanter som gammeldags – akkurat slik vi tenker om sjekkboka den dag i dag? Med dagens utviklingstakt, kan 2016 fort bli det året hvor vi nordmenn lar lommeboka ligge igjen hjemme. Cash is no longer king.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer