Bryllup i utlandet – dette må du som gjest betale

Publisert 19. juni 2017 /

Av: Danske Bank

For brudeparet kan det fort lønne seg å legge bryllupet utenlands, priser og antall gjester tatt i betraktning. Men gjestene, hvor dyrt blir det for dem? Og hva er det egentlig normalt å gi i bryllupsgave – når du allerede har betalt flere tusen for reise og opphold?

Av de 22 738 parene som giftet seg i 2015, valgte 4 754 å gifte seg i utlandet, ifølge SSB. Det tilsvarer hvert femte bryllup, og trenden er økende. Men hva er korrekt kutyme for gjester som inviteres i bryllup i et annet land – hva kan du forvente at brudeparet tilrettelegger, og må du egentlig kjøpe gave?

Nei, du MÅ ikke kjøpe gave

– Det er absolutt ikke slik at du bruke penger på en stor bryllupsgave når du blir invitert i bryllup utenlands. Samtidig har jeg full forståelse for at noen kan bekymre seg for hvordan mangelen på gave eventuelt mottas. Når det er sagt, jeg tror de aller fleste brudepar er fornøyde om du kommer for å feire den store dagen sammen med dem. Det sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt

Nordmenn bruker ifølge tall fra Framtiden i våre hender 3,3 milliarder kroner på bryllupsgaver hvert år. For bryllup med 80 gjester, kommer gavebordets verdi raskt opp i 70.000 kroner – et snitt på 875 kroner per gjest. Men det er når bryllupet finner sted i Norge. Om dere (og ev. barn) må dekke flybilletter og opphold selv, som er det vanligste, må dere regne med å bruke mange ganger så mye – og det er før en eventuell gave. Så, hvilke muligheter har du da?

– Stol på brudeparet

– Mange vordende ektepar velger å si ifra om at de ikke ønsker bryllupsgave, og at det er gave nok i seg selv at du kommer. Likevel kvier nok mange seg for om dette egentlig stemmer, og lurer på om det like fullt er forventet at de pakker med seg en gave i kofferten. Da er mitt råd å tørre å stole på at det brudeparet sier, stemmer, sier Anne.

Skal du i et bryllup hvor brudeparet ikke har spesifisert noe med tanke på gave, eller du har bestemt deg for å gi dem noe, men ennå ikke har funnet ut hva, finnes det flere fine alternativer, ifølge Anne.

– Det er jo ikke alle gaver som er like enkle å frakte med seg, og ting som gavekort på middag når dere alle er hjemme igjen, barnepass eller opplevelser, er like bra gaver som en kjøkkenmaskin eller nye vinglass. Om du er redd for hva de andre gjestene vil tenke om at du ikke har med gave, eventuelt gir en alternativ bryllupsgave, tør jeg påstå at ingen andre vil legge merke til hva som gis. Stol på deg selv, og gi det du selv mener er best.

I denne saken har vi samlet syv tips til originale bryllupsgaver

Dette kan du som gjest forvente

Det er noe helt eget ved å se noen du er glad i gifte seg med sin utkårede. Samtidig medfører et bryllup som regel en god del utgifter – også for deg som er gjest. Ikke bare skal du ha antrekk og hår klart, du må også regne med å bruke noen kroner på transport og overnatting. Og jo lenger unna deg bryllupet finner sted, desto dyrere blir det gjerne.

For bryllup i utlandet gjelder egne «regler», og det blir stadig vanligere at brudeparet går langt for å tilrettelegge for tilreisende gjester. Mange velger blant annet å tidlig sende ut invitasjon – med informasjon om alt fra anbefalte reiseruter til aktivitetsforslag for dagene før og etter selve festen.

En kjent problemstilling for par som er invitert i bryllup utenlands, er å få prioritert både tid og penger til å ta med familien. Mange velger derfor å kombinere bryllupet med årets ferie, noe som kan holde kostnadene nede. Er dere tidlig ute med å bestille fly og overnatting, behøver ikke reisen å koste mer enn familieferien ellers ville gjort. For de ekstra eventyrlystne er det dessuten mulig å finne utypiske (og rimelige) overnattingsmuligheter gjennom sider som Airbnb.

Dette kan du forvente at brudeparet bistår med:

  • Organisert transport fra flyplassen til stedet gjestene skal bo samt til/fra kirke og fest.
  • Forslag til overnattingssteder i ulike prisklasser (og gjerne også reservasjoner).
  • Et opplegg med aktiviteter/sightseeing for gjestene.
  • Info om stedet, som guider, anbefalte steder å spise, opplevelser, etc.
  • Det er vanlig at brudeparet byr på mat og drikke under selve bryllupet, men det varierer om de også dekker mat og drikke kvelden før/dagen etter.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Makronytt

Overdreven eller velbegrunnet begeistring?

Av: Author Image Danske Bank

I november oppga et rekordhøyt antall forvaltere at de mente aksjer var overpriset. Likevel steg samlet porteføljerisiko til all-time high, samtidig som kontantbeholdningene falt. En boblete situasjon, mener seniorstrateg.

Les mer
Makronytt

Står bilindustrien foran et «Amazon moment»?

Av: Author Image Danske Bank

Innovasjonstakten kan få store konsekvenser for bilprodusentene – og dermed for forbrukere og investorer, skriver Danske Banks seniorstrateg, Christian Lie.

Les mer
Fra en utfordrer til en annen

Ny norsk Kickstarter-suksess: Nådde fundingmålet på 4 minutter

Av: Author Image Danske Bank

Tidligere i høst ble de sendt til Shanghai med Danske Bank og nHack. Nå er Wiralcam blitt en internasjonal suksess.

Les mer