Slik bruker du rekordhøye ferie- og skattepenger

Publisert 15. juni 2017 /

Av: Danske Bank

Årets høyeste innbetaling er snart på vei til en lønnskonto nær deg. Slik bruker du pengene.

– Det nærmer seg ferie, og juni er en jubelmåned for de aller fleste. Både ferie- og skattepengene kommer inn på kontoen, noe som gir en unik mulighet for å ta noen grep i privatøkonomien. Årets feriepengeutbetaling blir tidenes høyeste. Nordmenn elsker ordningen, selv om den i realiteten er en tvungen sparing resten av året. I takt med lønns- og velstandsutviklingen i Norge har beløpene blitt betydelige for vanlige familier, og mange får utbetalt mye mer enn de trenger til årets ferie. Det store spørsmålet er dermed hvordan man bør bruke pengene fornuftig, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Rekordhøye feriepenger

Første pulje med skattepenger er klar 21. juni, og utbetalingen følger normalt kort tid etter. I år varsler skatteetaten at 2,8 millioner nordmenn ligger an til å få tilbake totalt 31 milliarder kroner, mens 740 000 i år vil få restskatt på 26 000 kroner i snitt. Samtidig vil over 140 milliarder kroner bli utbetalt til lønnskontoene nå i juni, på grunn av feriepengeordningen med en trekkfri skattemåned.

– De som tjener 450 000 kroner, og har krav på fire ukers ferie – vil få utbetalt rundt 44 000 kroner i feriepenger i år, sier Motzfeldt.

Bakgrunnen for feriepengeordningen går 50 år tilbake i tid, før kredittkortene, og stammer fra en tid hvor folk flest hadde en stram privatøkonomi.

– Mye har endret seg siden 1962 og i dag bestiller og betaler man ofte ferieturen flere måneder før man skal på sommerferie, mens det tidligere rakk å ha kontanter til bensin og campingplassavgift til teltet. Nå kommer feriepengene litt i utakt med når man betaler feriene, så mange bør bruke feriepengene til å nedbetale kredittkortgjelden de pådro seg da de kjøpte årets tur til Middelhavet i januar, sier Danske Bank-økonomen.

– De aller fleste har god oversikt over privatøkonomien og kan bruke ferie- og skattepengene på å tette åpenbare hull i privatøkonomien. Samtidig bør mange vurdere om tiden ikke er kommet for å tenke på pensjonstilværelsen og starte langsiktig sparing i fond.

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt
Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt

Spar til Black Friday

En avtale om månedlig sparing i aksjefond bør ligge som en grunnplanke i privatøkonomien. Folk lever lenger og lenger, og mange vil få en negativ overraskelse når de finner ut hvor lite de vil få utbetalt gjennom sine pensjonsordninger. Men før man starter å bygge en aksjefondsportefølje, bør man ha en bufferkonto til uventede hendelser.

– Mange har i dag tilgang på kortsiktig kreditt gjennom banken sin, slik at behovet for å ha mye penger på konto er mindre enn tidligere. Likevel føler mange at det er komfortabelt med et par netto månedslønninger på en høyrentekonto, bare som en ekstra trygghet. Har man utsatt tannlegebesøk, eller at bilen mangler gode dekk, så er det ingen tvil om hva feriepengene bør gå til, sier hun.

Handelsstanden gnir seg i hendene i juni, hvor de frister med lekre varer til fullpris. Løssluppen feriepengeshopping har blitt en viktig inntektskilde for mange butikker.

– Du betaler ofte fullpris på varene du kjøper om sommeren. Det kan være smart å spare pengene og vente til salgene i august, Black Friday i november og andre anledninger hvor man kan gjøre noen kupp. Likevel er det lov å la seg friste en gang i blant. Ferien handler tross alt om de gode stundene og opplevelsene med familien. De er ubetalelige, sier Anne Motzfeldt.

Gode råd for feriepengene:

Betal ned kredittkortgjeld

Mange betaler sommerferien tidlig på året og trekker på kredittkortet til juni. Det blir dyrt å la gjelden stå på kredittkort over tid, så den bør nedbetales når man har likviditet til det.

Aksjesparing

Aksjesparing i fond, gjerne med månedlige trekk, er en anbefalt spareform for dem som har lang horisont.

BSU

Er man under 33, eller har voksne barn som tjener forholdsvis mye i sin deltidsjobb, så gir 25 000 i BSU-innskudd 5 000 kroner i skattekutt. Man kan spare inntil 300 000 kroner under BSU-ordningen.

Betal ned gjeld

Har man høy belåningsgrad, bør det vurderes å betale ned lånet raskere. Om man på et tidspunkt ønsker en dyrere bolig, så trenger man mer egenkapital for å tilfredsstille myndighetskravene. Lav gjeldsgrad gir også fleksibilitet senere, da man kan øke gjeldsgraden dersom man trenger penger til nyinvesteringer.

Ikke betal ned studielånet

Studielånet er ett av de mest gunstige lånene du kan ha og Lånekassen er en fleksibel utlåner ved spesielle livssituasjoner.

Bygg bufferkapital

De fleste familier bør bygge opp en buffer på rundt to netto månedslønner for husholdningen i ekstra sikkerhet.

Realiser livsforbedrende tiltak

Med litt ekstra på kontoen, kan man endelig få gjort småtingene som har blitt utsatt gjennom året fordi det koster noen kroner.

Unn deg det lille ekstra i ferien

Noen utskeielser i ferien bør enhver unne seg. Ferie er ferie.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer