Dette bør du bruke skattepengene på

Publisert 22. juni 2016 /

Av: Danske Bank

I dag jubler mange over å få penger tilbake på skatten. Flere vil nok la seg friste til å bruke mer på årets ferie, mens andre vil prioritere å spare.
Her er våre tips til hvordan du får mest ut av pengene.

For mange fungerer skattepengene som en buffer på privatøkonomien.

Nedbetale gjeld

  • Første prioritet  bør være å få betalt alle regninger. Sett av penger hvis det er større utgifter som skal betales i sommer.
  • Har du kredittkortgjeld eller forbruksgjeld med høy rente og gebyr bør du prioritere å nedbetale denne. Nedbetal gjerne mer enn det som fremkommer av minstebeløp på kredittkortfakturaen.
  • Benytt deg av dagens lave boliglånsrenter til å nedbetale og redusere boliglånet til et mer komfortabelt nivå. Opprettholder du de månedlige utgiftene du hadde når renta var 2-3% høyere vil nedbetalingstiden bli kortere. Eks: Innbetaler du 1000 kr ekstra hver måned på et lån på kr 3,0 mill med 2,10% nominell rente over 25 års nedbetaling, vil nedbetalingstiden reduseres med 2,5 år.
  • Nedbetale topplån: De med størst gjeldsbelastning, ofte unge som er nyetablerte på boligmarkedet, bør prioritere å nedbetale topplånet for å redusere den månedlige utgiften. Får du en lavere belåningsgrad kan det gi deg lavere boliglånsrente.

Sparing

  • Nesten 1 av 10 har ingen penger stående i reserve. Opparbeider du deg en bufferkonto har du alltid en økonomisk trygghet dersom det uforutsette skulle skje. Ryker oppvaskmaskinen eller trenger bilen nye dekk – da er det greit å ha et sikkerhetsnett. Her anbefaler vi at du setter av 2-3 månedslønner på en konto.
  • For deg under 33 år er BSU (boligsparing for ungdom) er svært god investering. Høy rente og skattefradrag kan motivere deg til å spare litt ekstra for å oppnå boligdrømmen. Du kan spare inntil 25.000 hvert år og få 20 % i skattefradrag. Jo tidligere på året du starter sparingen – jo mer i renter vil du få utbetalt ved årets slutt.
  • Langsiktig sparing i fond. Mange velger i dag å spare langsiktig på konto, men med dagens lave innskuddsrente, kapitalskatt, inflasjon, gjør at du faktisk taper kjøpekraft på sparepengene. Skal du spare til barnas konfirmasjon om 10-15 år eller til egen pensjon, kan et godt alternativ være å spare i aksjefond eller kombinasjonsfond (aksje + renter). Start gjerne med en månedlig spareavtale som trekkes den dagen du får lønn. Om du ønsker starte med sparing før ferien, ta kontakt med en våre rådgivere her.

Har du god oversikt og ryddig økonomi er det lov til å bruke litt ekstra på årets ferietur. Vi ønsker deg en god sommer!
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer