Bør du kjøpe dyre solbriller?

Publisert 18. mai 2017 /

Av: Danske Bank

Sommeren står for døra og på solfylte dager løper vi ut for å nyte livet. Behovet for solbriller melder seg raskt, men hvor god beskyttelse gir egentlig de billige solbrillene sammenlignet med de dyre?

– En solbrille skal først og fremst beskytte øynene mot UV-stråling. UV-stråling er en del av sollyset som vi ikke kan se og den kan være skadelig for øynene. Intens stråling kan føre til betennelse på hornhinna, også kjent som snøblindhet, og mye stråling over tid kan føre til flere øyesykdommer, blant annet grå stær, sier Lill Tove Nilsen, som er forsker ved Statens Strålevern.

I Norge er det Statens stråleverns oppgave å øke kunnskapen om forekomst, risiko og effekter av stråling. Rådet fra Statens strålevern er å alltid kjøpe solbriller som er CE-merket.

– CE-merkede briller gir den beskyttelsen øynene dine trenger mot UV-stråler. CE-merkingen er viktig og du bør alltid sjekke at den er der før du kjøper en solbrille, sier Nilsen.

Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens Strålevern
Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens Strålevern

Likevel er det viktig å være oppmerksom på at solbrillens utforming også avgjør graden av beskyttelse.

– Briller med smale glass vil slippe inn mye UV-stråling langs kantene og dermed gi dårligere beskyttelse, sier Nilsen.

Er det da noen forskjell på billige og dyre solbrillers beskyttelse mot UV-stråling?

– Tester har vist at billige solbriller som regel beskytter minst like godt mot UV-stråling som dyre solbriller. Noe av årsaken til dette er at billige briller ofte består av plastglass, som stopper UV-stråling like godt eller bedre enn dyre briller som ofte består av glass, sier Nilsen.

En undersøkelse SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut gjennomført for svenske Testfakta ble UV-beskyttelse på billige og dyre solbriller sammenlignet. De konkluderte med at «UV-beskyttelsen er like god enten du kjøper en billig solbrille hos H&M til 60 kroner eller en dyr Tom Ford til over 3 000 kroner.»

Andre faktorer som er viktig

Statens strålevern råder også folk til å være oppmerksom på sollyset, utover UV-strålingen.

– De synlige strålene fra sollyset trenger lengre inn i øyet enn UV-lys. Derfor er det viktig å dempe lyset, enten med å bruke mørkere briller eller polariserte brilleglass, avhengig av om det er skitur i påskesola eller bilkjøring hvor du trenger å se detaljer. Her er det aktuelt med både lyse og mørke brilleglass og de får du i billige og dyre, sier Nilsen.

Hos verdens største privateide optikerkjede, Specsavers, følger de solbrillemoten tett – og her kan du kjøpe solbriller fra 7-800 kroner og oppover.

Hvorfor kjøper folk likevel dyre solbriller?

– Dyrere solbriller har flere fordeler, blant annet polariserte glass, som tar bort ubehagelige reflekser og gjenskinn fra blanke flater som våt veibane, blinkende sjø eller snødekte fjell. Bedre optisk kvalitet i glasset gir en riktigere gjengivelse omgivelsene, og kvaliteten på materialet gjør at du kan justere brillen og slipper gnagende kanter, sier Arne Aasrud, som er optiker og produktsjef i Specsavers.

Det er imidlertid mange andre faktorer som bør tas med når du velger å kjøpe en solbrille, og det finnes mange kvalitetsbriller til langt under 3 000 kroner.

– Form og størrelse på brillen, fargegjengivelse, mulighet for justering og dessuten holdbarhet er viktig for folk som kjøper seg en ny solbrille. Dessuten er det ikke slik at trendy solbriller med alle de nevnte kvalitetene trenger å koste mange tusen kroner. Du får svært gode briller til godt under det, sier Aasrud.

Arne Aasrud, produktsjef i Specsavers
Arne Aasrud, produktsjef i Specsavers
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer