– Boligprisene vil fortsette å falle noen måneder til

Publisert 10. oktober 2017 /

Av: Danske Bank

Men vi står ikke overfor noen boligboble i ferd med å sprekke, mener sjeføkonom.

– Fallet i boligprisene er først og fremst en korreksjon av den enorme prisstigningen i 2016. I tillegg skyldes nedgangen en strammere kredittpolitikk, samt at tilbudssiden nå er stor – mange boligprosjekter ble igangsatt i fjor og mange boliger er lagt ut på markedet, sier Danske Banks sjefsøkonom, Frank Jullum.

Han tror derfor vi vil se en stabilisering av boligprisene etterhvert som boligreservene nå tynnes ut.

– Men først skal nok prisene ned tre-fire prosent til, kanskje det dobbelte i Oslo, sier Jullum og baserer seg på prognosene i Danske Banks nye rapport Nordic Outlook.

– At renten vil øke raskere enn tidligere antatt, er ikke en trussel, men derimot et resultat av at alt går bedre.

– Frank Jullum, sjefsøkonom i Danske Bank
WL-W_photo_Danske-Bank_Frank-Jullum_93A8777_hires-1024x683

Tror ikke på krakk

Danske Bank-økonomene tror altså ikke at vi står overfor noen boligkrise.

– Et alvorlig krakk skjer først når folk blir nødt til å selge – enten på grunn av sterk renteøkning, at de mister jobben eller ved samlivsbrudd. Men vi har en lav rente og vil fortsette å ha det lenge, samtidig som arbeidsledigheten er synkende, påpeker Jullum.

I Nordic Outlook påpeker økonomene at økonomien generelt sett går stadig bedre, og de forventer at dette vil fortsette. De ser for seg en BNP-vekst i Norge på 2,0 prosent i år og 2,3 prosent neste år.

Forventer økt lønnsvekst

Frank Jullum tror dette vil medføre en høyere lønnsvekst i årene som kommer. Han tror ikke årets lave lønnsoppgjør er et resultat av at lønnsdannelsen i Norge har endret seg.

– I årets lønnsoppgjør hadde både arbeidstaker- og -giversiden lave forventinger til norsk økonomi og arbeidsmarked. Men vi ser nå at veksten har vært høyere enn tidligere antatt, og det tror jeg også neste års oppgjør vil bære preg av, sier Jullum.

Og med høyere lønnsvekst, vil også folk få bedre råd. Og det er privat forbruk og private investeringer Danske Bank-økonomen tror vil drive den videre veksten i økonomien i tiden fremover.

Renteoppgangen rykker nærmere

Den økonomiske veksten vil også fremskynde en renteøkning, ifølge Nordic Outlook. Mens Norges Bank ser for seg en renteøkning rundt sommeren 2019, tror Jullum og kollegene at den vil komme tidligere.

– Vi mener at høyere kapasitetsutnyttelse og høyere lønnsvekst vil tvinge frem en renteøkning mot slutten av neste år, sier han.

Og selv om økt rente lyder fryktinngytende for mange låntakere, minner Jullum om at det tross alt er et resultat av at økonomien går bedre.

– Når vi sier at renten vil øke raskere enn tidligere antatt, så er ikke dette en trussel, men derimot et resultat av at alt går bedre. De fleste kommer rett og slett til å ha det bedre økonomisk til neste år, avslutter Jullum.

Frank Jullum er ansatt som sjefsøkonom i Danske Bank. Han gjør selvstendige betraktninger rundt norsk og internasjonal økonomi som ikke nødvendigvis samsvarer med bankens rentesetting.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer