Uropatruljen jakter useriøse aktører i byggebransjen

Publisert 23. november 2017 /

Av: Danske Bank

Uropatruljen vokser, og det ser ut til at Tromsøregionen blir neste område som får egen patrulje som skal hindre at seriøse aktører taper jobber til skattesnyltere.

Analyser fra Skatteetaten viser at den norske befolkningen har tapt minst 40 milliarder kroner til arbeidslivskriminelle mellom 2011 og 2015. Innen bygg- og anleggsbransjen unndras store summer skatt og avgift. Byggebransjens Uropatrulje kjemper for en seriøs byggebransje med like konkurransevilkår. I over tre år har Vidar Sagmyr jaktet useriøse aktører i Trondheimsområdet, med gode resultater.

Sagmyr er den eneste som er operativ ansatt i Byggebransjens Uropatrulje i Trondheim. Enheten får økonomisk støtte både fra fagbevegelsen og byggebransjen. Allerede nå merker Sagmyr at mange av de useriøse aktørene har trukket seg bort fra Trondheim, og at disse nå prøver seg i mer grisgrendte strøk.

«Bidragsyterne ser at tiltakene virker. Dette startet som et initiativ blant malerne, men mange flere har kommet til. Nylig ble også den lokale entreprenørforeningen med på spleiselaget for en seriøs bransje»

Vidar Sagmyr, Uropatruljen Trondheim Foto: HAP foto
Vidar Sagmyr, Uropatruljen Trondheim Foto: HAP foto

Tromsø neste

Både bransjen og de offentlige etatene nyter godt av at den iherdige malermesteren holder øye med byggeplassene i Trondheimsområdet. Nå følger Tromsø etter og ønsker å opprette en egen Uro-enhet. I den anledning skal det holdes stormøte i Ishavsbyen den 5. desember. Her skal Arktisk Malermesterlaug, Murermesterlauget i Tromsø, Fellesforbundet og flere andre aktører diskutere hvordan de kan dra igang en egen patrulje. Fellesforbundet har allerede varslet at de kan ta på seg arbeidsgiveransvaret for den som skal ansettes.

Ryddig arbeidsmetodikk

Uropatruljen kartlegger selskaper, undersøker foretak i offentlige registre og bruker tid ute i felten. Ved mistanke om uredelig adferd rapporteres dette til offentlige etater. Resultatet etter at Skatteetaten, Nav, Arbeidstilsynet og Politiet har gjort sin del av jobben, er pålegg, stans og bøter. For de groveste overtredelsene kan det ende med fengselstid.

«Dette tiltaket er helt klart en fordel for dem som driver redelig og ønsker ryddige arbeidsforhold. Med tiden vil det kanskje bli opprettet lignende tiltak også andre steder i landet», sier Sagmyr.

 

Les mer om Uropatruljen og tiltakene her.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer