Syv tips for deg som ønsker en ekstern investor - Danske Bank Stories

Syv tips for deg som ønsker en ekstern investor

Publisert 4. november 2017 /

Av: Danske Bank

Hva ser en ekstern investor etter i din bedrift, og hva må du ha på plass i forkant av møtet? Vi gir deg syv konkrete råd til hvordan du får en ekstern investor med på laget.

Det kan være mange ulike årsaker til at en bedrift trenger å hente inn ekstern kapital. Noen ønsker seg kanskje en partner de kan dele driften og risikoen med, mens andre trenger en ekstern investor som kan tilføre selskapet både kapital og kompetanse for å vokse. Men å finne den rette investoren er ikke alltid like lett. For hva ser egentlig en ekstern investor etter?

For at du skal være enda litt mer forberedt i en investorjakt, har vi satt sammen sju konkrete råd om hva du må ha klart på forhånd:

 

 1. Vis frem produktet. Møter du en potensiell investor vil et fysisk produkt gjøre mer inntrykk enn PowerPoint-slides. Ta derfor med deg prototyp eller vis frem betalansering om du har kommet så langt.
 2. Hvor god er forretningsideen? Her vil investor se på hvordan skal du nå frem til kjøper, og i hvilke kanaler? Hvilke resultater vil dette gi? Og hvilke tall har dere budsjettert med? En investor vil se potensialet i forretningsideen din opp mot kompetansen i selskapet. Presenter derfor medarbeiderne og styret, og fremhev de ulike styrkene i teamet. En investor vil se at dere har gjennomføringskraft.
 3. Ha en plan for hva dere er villige til å gi av eierandeler i bytte mot kapital og kompetanse. Diskuter og bestem dere i forkant for hvor mye dere er villig til å gi for gitte summer. Når dere utarbeider en emisjon, vil det være smart å få hjelp av en advokat for å kvalitetssikre avtalen.
 4. Få frem motivasjonen, entusiasmen og lidenskapen du har for ideen og selskapet. Hvis du ikke klarer det, vil ikke en investor bli begeistret heller.
 5. En investor vil være interessert i om det er penger å tjene, og denne sjansen øker betydelig om ditt produkt har store oppsider ved skalering. Hvor stort er markedet og kundegruppa som er interessert i løsningen? Og hvor skalerbart er produktet eller tjenesten? Vis at du har tenkt på dette.
 6. Vær kort og presis – ikke forvent at du har oppmerksomheten lenge. I mange tilfeller har du bedt om å få møte den potensielle investoren. Det kan være en god idé å spørre i forkant hvor lang tid du får, slik at du kan planlegge fremleggelsen deretter.
 7. Vær forberedt på kritiske spørsmål og tenk nøye gjennom hva du vil svare på forhånd. Hva gjør ditt produkt bedre enn allerede eksisterende produkter? Dersom markedet ikke reagerer som forventet ved lansering, hva er plan B? Spørsmål vil komme, så still derfor hverandre spørsmål i forkant og øv på reflekterte svar. Mange investorer vil prøve å teste deg og stille tøffe spørsmål – husk å beholde roen. Stilles det spørsmål som du eller teamet ikke har tenkt på eller vurdert, kan det være smart og si at dere vil se nærmere på dette og komme tilbake med et grundig svar.

Hvordan finner man riktig ekstern investor?

Det er viktig å tenke på at det finnes en riktig investor til riktig tid – alt etter hvor i livsløpet din bedrift er, og hva dere ønsker å tillegge selskapet.

Ønsker dere en investor med god innsikt i bransjen eller industrien dere opererer i? Eller er det nettopp en annen spisskompetanse dere søker, som dere ikke har per i dag? Ta høyde for disse punktene når du skal finne riktig ekstern investor.

Så hvor kan du finne en ekstern investor?

 

 • Bruk ditt eget nettverk – kjenner du noen som har erfaring fra din bransje eller industri? Kjenner du andre som har fått investorer med på laget?
 • Bruk egne sosiale kanaler – lag innlegg på Facebook eller Linkedin der du pitcher selskapet og hva dere søker
 • Søk etter Facebook-grupper for gründere og investorer – og post innlegg om at dere søker investorer
 • Se gjennom listen med investorer registrert på Hub.no, som er en digital markedsplass der gründere, investorer og jobbsøkere kan finne hverandre.
 • Kom deg ut på ulike tilstelninger og nettverkssamlinger. Prat med folk og fortell at du søker etter investorer.Kommentarer

There is one comment

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer