Hvordan overleve som oppstartsbedrift?

Publisert 15. februar 2017 /

Av: Danske Bank

Flertallet av gründerne går konkurs. Hva skal til for å klare seg?

En av dem som erfart hvor feil det kan gå er ålesunderen Sasan Mameghani (31). I 2012–2013 startet han selskapet Yard Intel på egen hånd. Etter to år med intens jobbing var han tilbake til start, rikere på erfaring, men en bil og en leilighet fattigere.

– Jeg jobbet med Yard Intel i to år. By the way: ta en navnesjekk før du oppretter selskapet ditt. Det er ikke moro å plutselig få et 600-siders brev fra advokaten til Intel. Jeg betalte ikke ut lønn og tok opp ekstra lån på huset og kreditkortgjeld. Da ting gikk skeis måtte jeg selge leiligheten og bilen, forklarer han.

Sasan er siviløkonom fra NHH. Etter masteren begynte å jobbe for Vard Group – et skipsverftskonsern med hovedkontor i Ålesund. Han oppdaget etter hvert at verft- og dokkindustrien kunne ha mye å tjene på økt digitalisering. Det ble utgangspunktet for hans første selskap Yard Intel, og deretter Maindeck, som er selskapet han driver idag.

Lær av dine feil

– Samtidig med at jeg holdt på å avslutte Yard Intel begynte jeg å tenke på alt jeg hadde gjort feil, og hvordan jeg skulle gjøre det rett med Maindeck. Jeg burde ha skjønt at Yard Intel ikke funket etter to måneder, ikke to år. Det viser bare at jo kortere sykluser du har mellom hver test, desto enklere er det å snu deg rundt før du er død, forteller han.

Det første Sasan bestemte seg for å gjøre annerledes var at han måtte korte ned tiden han brukte på prototypetesting.

– Når du spør folk du kjenner er de ofte altfor positive. Da er det lett å begynne å tro at du er på riktig spor, selv om du ikke er det. Den beste tilbakemeldingen du kan få er egentlig data. Derfor bør du begynne å teste så fort som overhodet mulig. Som gründer må du alltid være forberedt på å legge hele prosjektet ditt dødt og ta en såkalt «pivot», starte på nytt. Det viser bare at du har lært noe, understreker han.

Finn den rette

Deretter ville han vektlegge å bygge nettverk, både for å kunne rekruttere de rette folkene, og finne investorer.

– Du må finne et team. Men ikke hvem som helst. De fleste ser etter kunnskap, men du må se etter personlighet. Hvem som helst kan lære seg nye ting, men personlighet kan ikke læres. Når det blir motgang må du ha et team som tar det som en utfordring og ikke et problem. Har du feil team faller korthuset fort sammen, sier Sasan.

Han forklarer også at det er mange «eksperter» som en gründer bør unngå.

– Du må vite hvem du skal ta råd fra. Det er utrolig mange triste folk som har lyst til å føle seg viktige, men som ikke nødvendigvis vet noe som helst om hvilken situasjon du er. En del av gründerjobben er faktisk å vite at det er du som er sjefen, og våge å stole på at du selv har rett. Hvis du lykkes er det på grunn av dine valg. Så unngå kompromisser, anbefaler Sasan.

Nyttig læring

Yard Intel gikk konkurs. Men Sasan har tatt med seg mange erfaringer og ideer inn i Maindeck, et selskap han sier vil bli den første plattformen som dekker alle prosesser rundt tørrdokking, fra den aller første inspeksjonen ombord på skipet til sluttrapporten.

– Til syvende og sist er mange gründere narsissister, og trenger konstant bekreftelse på at det de gjør er bra. Kanskje hadde jeg godt av at det gikk dårlig. Jeg lette under bilsetet etter mynter som hatt falt gjennom setet for å kunne kjøpe makaroni til middag. Når du kommer til det punktet blir du veldig ydmyk for alt. Da innser du at en hype ikke nødvendigvis betaler middagen, sier Sasan.

5 fallgruver for oppstartsbedrifter

 

  1. Du tester ikke ofte nok. Feedbacken du får fra de rundt deg vil ofte være overdrevent positiv. Det beste du kan gjøre er å teste produktet ditt, ofte. Får du dårlige resultater så bytt retning.
  2. Du jobber med feil ting. Å slå gjennom er veldig krevende. Du må ha en god idé, men det er ikke like lett å vite hvilke ideer som funker og ikke før man har testet dem. Test så fort som mulig, så kaster du ikke bort tiden på feil ting.
  3. Du jobber med feil mennesker. Skal du lykkes klarer man det ikke alene. Det betyr at man må velge de rette folkene å jobbe med. Finn de som vil holde ut med deg også i tøffe tider.
  4. Du får ikke gode nok råd. Alle trenger hjelp fra mentorer. Sørg for å ha gode hjelpere på områder du ikke er like sterk på selv.
  5. Du hører på pratmakere. Noen personer kan være veldig overbevisende og sjarmerende, men når lovnadene skal leveres er det lite å se til. Ikke la deg blende av samarbeidspartnere eller investorer som lover gull og grønne skoger. Prøve å finne de som kan levere mer enn de lover.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer