Gullkundene kan bli din største tapsfelle

Publisert 25. februar 2017 /

Av: Danske Bank

En av de største feilene bedrifter gjør når de skal sikre deg mot dårlige betalere, er at de gir sine beste kunder for stor tillit.

– Dine beste kunder i dag kan bli dine største tap i fremtiden. Kundene har gjerne opparbeidet seg tillit over tid, som gir dem store kreditter og lange betalingstider. Når konjunkturene snur, eller bedriftene får trøbbel av andre årsaker, kan tapene bli store, advarer Kjell-Ola Kleiven, risikoekspert i Risk Information Group.

Han anbefaler derfor streng overvåkning av kundeporteføljen for å redusere risikoen for at kundene ikke gjør opp for seg.
– Hold et ekstra øye med kunder som begynner å strekke ut tiden og først betaler regningen når den er gått til inkasso. Da kan det tyde på at det er mange andre kreditorer som også ønsker oppgjør fra kunden, sier Kleiven.

I andre halvår, når regnskapene for fjoråret begynner å bli levert inn til Brønnøysund, kan man også begynne å se røde flagg hos kundene.

Kjell-Ola Kleiven, risikoekspert i Risk Information Group
Kjell-Ola Kleiven, risikoekspert i Risk Information Group

«Et annet faresignal er om kunden leverer regnskap for sent. Vær også obs hvis revisor trekker seg eller kunden bytter revisor ofte. Slik kunder ville jeg vært svært forsiktig med å gi kreditt»

Føre var

Kleiven påpeker at det er en rekke tiltak man kan gjennomføre før man godkjenner en ny kunde.
– Jeg vil absolutt anbefale å gjøre kredittsjekk av kunden. Dette gjøres enkelt ved å kjøpe kredittopplysninger fra anerkjente byråer som Experian og Bisnode, sier Kleiven.

En annen løsning for å redusere risiko, er å inngå en Faktoring-avtale.
– Mot et lite honorar på 1–3 prosent til Faktoring-selskapet får du oppgjør i dag, uten risiko for at kundene ikke betaler. Jeg anbefaler spesielt små selskaper i vekstfase om å inngå slike avtaler, sier Kleiven.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer