Ferske tall: To gode nyheter fra norsk økonomi

Publisert 9. februar 2017 /

Av: Danske Bank

Norsk økonomi viser tegn til bedring. Oljerelaterte investeringer opp for første gang på 3 år viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag.

Vekst i fastlands-BNP

Veksten i norsk økonomi tar seg sakte, men sikkert opp. Fastlands-BNP vokste som ventet 0,3 % i 4. kvartal, og endte dermed på 0,8 % i 2016. Fra begynnelsen av 2015 og fram mot slutten av fjoråret var det i hovedsak offentlig etterspørsel og boliginvesteringene som har hindre enda svakere utvikling.

Mot slutten av fjoråret så vi imidlertid noen forsiktige tegn til at veksten er i ferd med å bli litt bredere basert. For det første begynte næringslivets investeringer å ta seg opp, og med løftet i 4. kvartal endte 2016 med en vekst på 2,8 % i 2016, den første oppgangen siden 2012. For det andre økte oljeinvesteringene med 3,6 % i 4. kvartal, den første positive kvartalsveksten på nesten tre år.

Frank Jullum, Sjeføkonom i Danske Bank @Frank_jullum
Frank Jullum, Sjeføkonom i Danske Bank @Frank_jullum

Rentebunnen nådd?

Det siste kan indikere at vi er i ferd med å nærme oss slutten på den oljedrevne nedturen i norsk økonomi, selv om det er for tidlig å konkludere. Men i så fall vil det bety at de sterke vekstimpulsene fra finans- og pengepolitikken gradvis må avta. Rentebunnen er derfor mest sannsynlig nådd, og vi må vente en fortsatt kronestyrking framover.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer