Være fast ansatt eller næringsdrivende?

Publisert 18. mai 2017 /

Av: Danske Bank

For mange ansatte kan det være fristende å si opp sin faste jobb, og heller leie inn sine tjenester til bedriften eller andre oppdragsgivere. Men ikke la deg lure av tilsynelatende høyere timelønn. Det er lett å glemme skjulte kostnader, fravær av sykelønn og pensjonssparing.

I flere ulike bransjer, som oljebransjen eller byggebransjen, velger mange arbeidstakere å være selvstendig næringsdrivende og timesfakturere bedrifter fremfor å være fast ansatt. Ronnie Gjevik, pensjonsekspert i Danske Bank, mener mange ikke tenker godt nok over de kravene som følger med å være sin egen arbeidsgiver.

– Ja, du kan nok få høyere lønn ved å fakturere gjennom et enkeltpersonforetak eller eget AS, men du kan også risikere å tape store summer på pensjon. Jeg tror mange utgifter glemmes når selvstendig næringsdrivende skal fakturere kunder. Det er lett å tenke at timebetalingen er god, uten å se på alle de langsiktige kostnadene man pådrar seg ved ikke å være fast ansatt, sier Gjevik.

Pensjon
Hvis du er eneste eier og ansatt i eget AS eller enkeltpersonforetak, kan du kun få pensjon på opp til 4 prosent av lønnen din mellom 1-12G. Som fast ansatt i et større selskap kan du spare betraktelig mer, opp til 7 prosent på inntekt inn til 12G, eller cirka 1 120 000 kr. Deretter kan du ha et tillegg på 18,1 prosent mellom 7.1 til 12G. Det er ikke lønnsomt med innskuddspensjon på lønnsinntekt under 7.1G. (664 801 kroner i 2017)

Tid er penger

Tid du bruker på oppgaver du ikke kan fakturere kunder direkte for kan være en utfordring for mange. Som selvstendig næringsdrivende må du sette av tid til å rapportere skatt, betale inn moms, skatter, sosiale avgifter og andre administrative oppgaver. Dette er arbeidstid som også må betales, hvis ikke blir den reelle timesprisen din langt lavere enn den du oppgir til kunden.

Lønnsmottakere med skattekort har også mange fordeler som du ikke får hvis du fakturerer, for eksempel rett til feriepenger, rettigheter i folketrygden, yrkesskadeforsikring og utgifter til kontor og regnskap.

– Hvis du som fast ansatt skulle bli syk, betaler arbeidsgiveren sykepenger for de første 16 sykedagene, før folketrygden overtar. Men, om du jobber som selvstendig næringsdrivende, får du ingen sykepenger de første 16 dagene. Etter denne perioden vil selskapsform og hvilken forsikring du har avgjøre hva du har krav på av sykepenger. Dessuten tilsvarer sykepengene du får kun 65% av beregnet personinntekt, mot 100% for arbeidstakere (opp til 6G, som er 561 804 kroner i 2017). Enkelte bedrifter dekker sykepenger også for den delen av lønnen som overstiger 6G, forklarer Gjevik.

Frihet kommer med ansvar

Som næringsdrivende kan du kun kreve skattefradrag for konkrete kostnader i næring, og mister tilgangen til minstefradraget (ca. 95 000 kr). Du er ikke omfattet av Arbeidsmiljøloven og får ikke rett til feriepenger, du må tegne yrkesskadeforsikring selv og får ikke dette automatisk slik en vanlig arbeidstaker gjør.

– Det du må tenke på hvis du skal fakturere fra eget firma er at du fort pådrar deg 30 til 40 prosent kostnader ut over den timesprisen du vanligvis har. Dette må du regne inn i timebetalingen du krever fra kundene. Hvis ikke taper du både pensjon og feriepenger, samtidig som du utsetter deg for høyere risiko om noe skulle hende, eller du for eksempel blir langtidssykemeldt, sier Gjevik og legger til:

– Som selvstendig konsulent har du også svakere stillingsvern. Ser vi på oljebransjen og endringene som skjedde der, var de første som røk konsulentene. Så jobbhverdagen er mer utsatt.

Fakturere som selvstendig næringsdrivende

For at du skal være næringsdrivende og kunne fakturere fra et eget firma er det visse betingelser som må være oppfylt. Om disse ikke er på plass skal du betraktes som en arbeidstaker. Blant annet må firmaet ditt:

  • Stille med egne redskaper/verktøy for å utføre arbeidet og stå ansvarlig for jobben
  • Drive for egen regning og risiko
  • Ha et visst nivå av aktivitet og omfang
  • Være egnet til å gå med overskudd

 

Les mer på skatteetatens sider om det å være arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer