Eier du enkeltpersonforetak? Ikke glem dette når du leverer skattemeldingen

Publisert 24. mai 2017 /

Av: Danske Bank

Alle som har mottatt skattemelding for næringsdrivende må levere denne elektronisk innen 31. mai. Nytt fra i år er at du risikerer bot for hver dag du ikke leverer.

Uansett hva slags selskapsform du driver skal skattemeldingen leveres elektronisk innen 31. mai. Skattedirektoratet oppgir at nesten 40 000 næringsdrivende ikke leverte skattemeldingen i tide i fjor. Rundt 15 000 av disse var enkeltpersonforetak og 23 000 var selskaper og deltakerlignende selskaper. Leverer du ikke i tide risikerer du nå å måtte betale tvangsmulkt for hver dag du er over fristen.

Hvis du er en av dem som kjenner at det kan bli vanskelig å rekke fristen kan det derfor være kjekt å vite at du fram til 31. mai også kan søke om utsettelse i inntil 30 dager. Skal du søke utsettelse kan du klikke du deg inn på denne lenken. Husk også at fristen for å delegere rettigheter slik at andre du vil skal kunne se, endre og sende inn skattemeldingen til din bedrift, går ut den 29. mai.

Enklere rapportering for småbedrifter

I fjor lanserte Skatteetaten næringsrapport skatt, som gjør det enklere å levere for dem som gjør rapporteringen selv. Næringsrapport skatt slår sammen ni av de mest brukte skjemaene for næringsdrivende til en rapport. Skatteetaten anslår at en av tre næringsdrivende kan bruke løsningen, som ble brukte av 45 000 næringsdrivende i fjor. 96 prosent av disse var enkeltpersonforetak og 4 prosent var små aksjeselskap (AS).

Hvis du lurer på om bedriften din kan bruke den forenklede rapporteringen har Skatteetaten en laget nyttig liste du kan klikke deg gjennom.

Hvilke fradrag kan du ha rett på?

Med fristen rett rundt svingen haster det derfor å få med alle fradragene du kan ha rett på. Som eier av et enkeltpersonforetak kan du ha krav på å en rekke ulike fradrag. Skatteetaten har laget en oversiktlig fradragsveiviser for enkeltpersonforetak som vi anbefaler at du ser nærmere på. Noen av de viktigste punktene finner du her:

Bil

Hvis du bruker din egen bil til jobb og kjører mindre enn 6 000 kilometer i året, kan du få fradrag på 3,80 kroner per kilometer. Kjører du mer enn 6 000 km må du ta bilen inn i regnskapet. Hvis du ikke bruker egen bil, men bruker virksomhetens bil, kan enkeltpersonforetaket trekke fra alle kostnader ved bilbruken, inklusive saldoavskrivning på bilens kostpris, men husk at du da blir fordelsbeskattet for privat bruk.

Firmabil ENK
Kontor

Har du hjemmekontor som brukes i virksomheten, kan du kreve fradrag for faktiske utgifter eller et standardfradrag på kr 1600. Kombinert bruk av rom i boligen til kontor og for eksempel gjesterom, soverom eller kjellerstue omfattes ikke av reglene for hjemmekontor. Kontorlokaler du leier utenfor eget hjem, gir derimot full fradragsrett.

 

Kostnader og avskrivinger

Når du kjøper utstyr eller lignende til bedriften, skal dette føres i balansen og kostnadsføres (avskrives) over flere år. Det er stor forskjell på den regnskapsmessige og den skattemessige måten å avskrive på. Foretak som er bokføringspliktige trenger kun å forholde seg til de skattemessige reglene for avskrivning.

 

Utgifter til elektronisk kommunikasjon

Du kan ha krav på fradrag for elektroniske kommunikasjonstjenester (EK-tjenester) som du bruker i næring: mobiltelefon, fasttelefon, IP-telefon, bredbånd og trådløst nett.

Pensjon, sykepenger og forsikring

Dersom du har kostnader til egen pensjonsordning, tilleggstrygd for sykepenger eller uføre- og ulykkesforsikring, kan du ha krav på fradrag.

 

Enkeltpersonforetak og toppskatt?

Hvis du driver et enkeltpersonforetak og betaler toppskatt har du mulighet til å dele overskuddet med ektefelle, registrert partner eller meldepliktig samboer dersom vedkommende har utført arbeid for enkeltpersonforetaket. Dette gir redusert skatt, samtidig som at ektefellen kan spare opp pensjonspoeng. Vær obs på at dette kun gjelder overskuddet til bedriften – underskudd må føres i helhet på eieren. Les mer om regler rundt fordeling av overskuddet og andre detaljer på Skatteetaten sine sider.

 

Fakta om tvangsmulkt

  • Tvangsmulkt er en løpende mulkt som øker for hver dag opplysningsplikten ikke er oppfylt
  • For manglende levering av skattemelding for næringsdrivende er satsen et halvt rettsgebyr per dag. I 2017 er rettsgebyret 1049 kroner.
  • Maksgrensen er 50 rettsgebyr, det vil si 52 450 kroner.
  • Tvangsmulkten løper til:
    • Opplysningene gis
    • Skattemyndighetene fastsetter ved skjønn
    • Maksimal beløpsgrense er nådd

 

 

Kilder: Altinn, Skatteetaten
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer
Makronytt

Sterkere økonomi en mulig festbrems for aksjemarkedet?

Av: Author Image Danske Bank

Seniorstrateg Christian Lie, Danske Bank Wealth Management En økonomisk opptur som begynte sommeren 2016 har drevet aksjemarkedene til nye høyder. Utsiktene til...
Les mer
Smarte vaner

Hvor mye kan du egentlig tjene uten å betale skatt?

Av: Author Image Danske Bank

De fleste vet at de kan tjene 55 000 kroner uten å betale skatt. Men visste du at det også er mye arbeid du kan gjøre skattefritt? Og vet du hva som skjer hvis du tjener 55 001 kroner? Her er reglene for deg som lever på studielån og småjobber.

Les mer