7 tips til hvordan du kan få mer ut av styret

Publisert 11. november 2017 /

Av: Danske Bank

– Mange små og mellomstore bedrifter kan lykkes mye bedre dersom de bruker styret sitt på en bedre måte, forklarer Lars Erik Sandbakken, bedriftsrådgiver i Danske Bank.

– I banken opplever vi at mange av bedriftskundene våre har et ganske passivt styre. I mange tilfeller er aksjonær, daglig leder og styreleder en og samme person. Med så mange oppgaver samlet på en person, blir det gode styrearbeidet fort nedprioritert.

Hva kan et profesjonelt styre bidra med?

Et profesjonelt styre med eksterne styremedlemmer kan bidra med spisskompetanse innenfor et område aksjonærer eller daglig leder ikke har sine styrker.

– Mange bedrifter vil få ut mer av sitt potensiale dersom de har et aktivt og profesjonelt styre. Det er ikke nok å å bruke styret som en kontrollfunksjon. Et godt styre skal fokusere på utvikling, hjelpe daglig leder med å håndtere nye problemstillinger, og tenke langsiktig, sier Lars Erik Sandbakken.

Det kan dukke opp mange ulike behov der et styremedlem kan være en god sparringspartner og hjelpe bedriften i riktig retning. For et selskap i vekst kan det oppstå utfordringer hvor du trenger noen med lokal kjennskap og nettverk i det aktuelle markedet. Det hender også at selskaper kommer i en situasjon som krever kutt eller nedbemanning. I slike situasjoner kan et styremedlem med erfaring innenfor krevende interne omstruktureringer bistå i å lede prosessen ryddig og profesjonelt.

styret.fw

For mange selskap vil det lønne seg å ta inn en eller to eksterne styremedlemmer. At noen som verken er aksjonær eller ansatt ser på driften med nye øyne betyr mye. For daglig leder og aksjonærer vil kompetente eksterne styremedlemmer være en god støtte i vanskelige veivalg, sier Lars Erik Sandbakken.

Kan et profesjonelt styre ha noen nedsider?

Å skaffe bedriften et eksternt styremedlem kan hjelpe bedriften å vokse, men det kan også komme med kostnader. Mange eksterne styremedlemmer krever honorar for arbeidet. Men i de fleste tilfeller vil det være langt rimeligere enn å ansette noen i selskapet med den samme kompetansen, eller leie inn konsulenter når behovene oppstår. For bedrifter der styret består av aksjonær og ansatte, vil det i mange tilfeller være kort vei for å ta en beslutning. Beslutningsprosessene kan ta lengre tid om man må finne tid og avholde møter som passer både interne og eksterne styremedlemmer.

Slik kan din bedrift dra nytte av et kompetent styre

 

  1. Gjør deg godt kjent med styret og dets funksjon
  2. Kartlegg hvilke utfordringer bedriften har, og hvilken kompetanse trenger dere for å løse disse?
  3. Søk aktivt etter styremedlemmer som har kompetanse og erfaring innenfor de områdene du har notert fra punktet over
  4. Sørg for at styret ditt har noen eksterne styremedlemmer, utover aksjonærer og ansatte
  5. Prioriter strategi og utvikling på agendaen ved styremøter, i tillegg til drifts-, økonomi- og risikokontroll
  6. Etabler et oppsett for hvordan dere følger opp det som bestemmes på styremøtene og bli enige om en plan for hvordan det skal gjennomføres
  7. Teknologi og digitalisering blir stadig viktigere på tvers av bransjer og industrier, så sørg for at styret har kompetanse på dette feltet dersom det påvirker selskapet og dets utviklingKommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer