Banksjef Trond F. Mellingsæter om 2017

Publisert 27. desember 2016 /

Av: Danske Bank

– Vi tror på Blå Swix-føre over store deler av landet. Likevel blir det fortsatt kladder på Vestlandet. I boligmarkedet er det mulighet for «is i rubben» som vil dempe farten noe, sier Country Manager i Danske Bank, Trond F. Mellingsæter.

Folk flest i Norge har det bra, og økonomien er sterk. Danske Bank venter en BNP-vekst i fastlandsøkonomien på 1,8 prosent neste år. Arbeidsledigheten ventes være stabil på dagens nivå på 2.8 prosent, og vil kanskje falle litt mot slutten av året, ifølge prognosene fra Danske Bank.

Trond F. Mellingsæter, Country Manager i Danske Bank Norge

Country Manager i Danske Bank, Trond F. Mellingsæter.

«Selv om veksten er litt under trend, venter vi et solid år for norsk økonomi. Det blir rett og slett Blå Swix-føre over store deler av landet.»

Oljefylkene

Unntaket er de regionene langs kysten som er rammet av oljeprisnedturen.

– Det er for tidlig å slippe jubelen løs i oljeindustrien, men oppgangen fra 47 til 55 dollar fatet har begrenset nedsiden og redusert risikoen for negative overraskelser. Likevel vil det fortsatt være kladdeføre på Vestlandet, sier Mellingsæter.

Danske Bank tror på et gjennomsnitt på rundt 60 dollar per fat i 2017.

Boligmarkedet

Mellingsæter mener vi ikke kan snakke om et ett boligmarked i Norge, men om flere lokale markeder. Derfor er han også enig at regjeringen nå kommer særegne regionale krav for hovedstaden, der Oslo blant annet får 40 prosent EK-krav på sekundærbolig.

– Det er fortsatt for tidlig å si om de siste tiltakene fra regjeringen virker. Men vi mener det er fornuftig at regjeringen vektlegger at boligmarkedet består av flere ulike markeder, og at det ikke foreskrives den samme medisinen over hele landet, sier Mellingsæter.

På landsbasis venter Danske Bank en boligoppgang på syv prosent i 2017.

– Det bygges rekordmange boliger i rundt om i landet neste år. Det vil øke tilbudssiden betydelig og gi litt «is i rubben» som vil dempe farten i boligmarkedet. Unntaket er Oslo, der det ser ut som underskuddet fortsatt er for stort og vi tror på en to-sifret vekst her også neste år, sier Mellingsæter.
Kommentarer

There are 2 comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer