8 økonomiråd på kvinnedagen

Publisert 8. mars 2017 /

Av: Danske Bank

På kvinnedagen er det også tid for å minne om at menn og kvinner ikke er økonomisk likestilt. Her er 8 råd på kvinnedagen fra forbrukerøkonom Maria Setsaas.

1. Bli din egen finansminister

9 av 10 minstepensjonister er kvinner. 40 prosent av kvinner jobber deltid, noe som betyr at du har mindre inntekt og får mindre pensjon. Det er ingen grunn til at det skal være slik. Kvinner har høyere utdannelse enn menn og kvinner klatrer på lønnsstigen. Derfor er det like naturlig at kvinner skal ta en større del av ansvaret rundt økonomiske spørsmål. Bli din egen finansminister!

2. Inngå gode avtaler med partneren din

40% av ekteskap ender i brudd. Kontrakter og forsikringer er ikke akkurat superromantiske, men de kan være helt avgjørende dersom forholdet ryker eller om din kjære skulle gå bort. Spesielt viktig er det om dere har barn sammen, eller fra tidligere forhold. For det er dessverre ikke slik at etter to barn og 10 års samboerskap så har du krav på halvparten ved et samlivsbrudd. Har du ikke noen form for avtale er det vanskelig å vise til at dere begge eier sammen.

3. Prioriter sparing til pensjon

Mange velger å være litt lengre hjemme med barna når de er små for deretter å returnere tilbake til arbeidslivet i redusert stilling. Konsekvensen av dette er at du ikke får maksimal opptjening i Folketrygden og via arbeidsgiver. Det betyr at kvinner rett og slett bør spare mer til pensjon på egenhånd.

4. Tenk deg om før du sier ja til å jobbe deltid

Tidsklemma gjør at mange småbarnsforeldre velger å jobbe deltid, men mange er ikke klar over at de mister verdifull pensjon. Mange regner nok på inntektstapet, men glemmer å regne på pensjonstapet. I følge Danica Pensjon vil en småbarnsforelder som tjener 400 000 kroner i året og reduserer sin stilling til 80 prosent i 10 år mens barna er små, få utbetalt 15 000 kroner mindre i årlig pensjon.

5. Opprett egen spareavtale hvis du er hjemmeværende

I et familieforhold der kvinner går hjemme med barn mens mannen jobber fulltid med full pensjonssparing kan det være en ide å opprette en egen pensjonsspareavtale for den hjemmeværende kvinnen. Husk at hvis sparebeløpet ikke skal inngå i likedelingen av formuen ved en eventuell skilsmisse, må pengene sikres med en særeieavtale.

 6. Sikre at du er medeier i bolig

Din del av utgifter bør på lik linje som mannen gå til å betjene felles boliglån. Eierandelen bør stå i samsvar med hvor stor andel av lånet du er ansvarlig for. Står du som solidarisk ansvarlig på boliglånet, det vil si 50 prosent, bør du også stå som eier av 50 prosent av boligen.

7. Tør å investere i aksjefond

Spar smartere! I en undersøkelse fra Danske Bank svarte dobbelt så mange menn som kvinner at de ønsker å investere i aksjefond de neste fem årene. Skal du spare langsiktig bør du vurdere å spare i aksje- eller kombinasjonsfond fremfor å ha sparepengene på konto. Aksjefond har høyere risiko, men når man skal spare langsiktig så vil det som regel lønne seg.

8. Skriv testamente

I dag er det stadig vanligere med familier med mine, dine og våre barn. Moderne barnefamilier med høy boliggjeld bør være ryddige og sikre seg ved å skrive testament. Kvinner lever som regel også lengre enn menn, og et testamente vil også sikre deg mulighet til å sitte med felles bolig hvis din ektefelle eller samboer skulle falle ifra.
Kommentarer

There is one comment

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer